Verdronken dorp

Buitenkansje. Het stuwmeer van Chevril staat bijna droog vanwege onderhoud aan de dam. Dat betekent dat het oude, verdronken dorp Tignes – inderdaad, de voorloper van het bekende skistation - tijdelijk boven water komt. Afdalen naar de bodem van het meer over het voormalige bergweggetje dat nog steeds zichtbaar is, wandelen over de brug die normaal onder de waterspiegel ligt en je verbazen over de karkassen van bomen en ruïnes van huizen. Als de sluizen straks weer dicht gaan, herhaalt zich het drama van 1952 en gaat Tignes opnieuw kopje onder.

BoomDrinkbad

 

HuisBoerderijBrugHekwerk

 

Achter de deuren van Essaouira

In de prachtige Marokkaanse kustplaats Essaouira liep ik onlangs een Nederlandse dame tegen het lijf: Marian Keijsers. Ze woont sindskort in het bijzondere stadje, is er een B&B begonnen én neemt haar gasten graag mee op sleeptouw door de stad. Niet om de hoogtepunten te laten zien, dat vinden bezoekers zelf wel, maar om ze kennis te laten maken met het échte leven van Essaouria. Ik ging samen met haar naar de souk om vis te kopen en deze ter plekke te laten grillen. Een portie frites en salade erbij en je zit voor omgerekend 2 euro heerlijk te lunchen tussen de Marokkanen. Wie een kijkje wil nemen achter die doorleefde blauwe deuren van Essaouira moet bij Marian zijn! http://darhollandessaouira.weebly.com/

Eten in de souk

Red Star Line Museum

Zojuist geopend in Antwerpen: het Red Star Line Museum in de originele gebouwen van de rederij. Vanaf deze plek vertrokken tussen 1873 en 1934 zo’n 2,5 miljoen landverhuizers naar Amerika. Met allemaal dezelfde droom: een beter leven. Het is een topmuseum dat vooral de verhalen van de mensen vertelt. Van eersteklaspassagiers als Albert Einstein (op de vlucht voor de nazi’s) tot derdeklaspassagiers als Ita Moel, die tot twee keer toe Amerika niet in mocht vanwege een oogziekte. Het museum zit goed in elkaar, is onderhoudend en biedt een aantal unieke stukken. Maar het verschil zit ‘m vooral in de nog altijd aanwezige geest van de emigranten. Stadsbestuurder Philip Heylen zei het bij de opening treffend: ‘Als je hier je hand op de muren legt, voel je hun hartslag.’

www.redstarline.be

1_ Red Star Line Museum, staand3_ Ster, staand5_ Wand

Droomeiland Porquerolles

Op een steenworp afstand van het mondaine leven van de Côte d’Azur ligt het Île de Porquerolles. Een andere wereld. Ongerept, autovrij en gezegend met prachtige stranden. Na aankomst met de veerboot (overtocht 20 m) huur je in het enige dorp van het eiland (Le Village) een fiets en trek je erop uit over de onverharde paden. Voor de ultieme Porquerolles-ervaring boek je een kamer bij een hotelletje in Le Village zodat je een paar dagen kunt blijven. Als de laatste veerboot dan teruggaat naar het vasteland bestel je op het zanderige dorpsplein een pastis en kijk je naar dorpelingen en gasten die petanque spelen tot de zon onder gaat. Magnifique!

Plage de Notre-Dame

 

Bali uit het boekje

Het was de bedoeling om bij het vissersdorp Amed om te draaien, maar de smalle weg langs zee is zo mooi dat ik niet kan stoppen. Door, door, door. Dit oostelijk stukje Bali biedt precies waar ik al een paar dagen naar op zoek ben. Authentiek en afgezien van Amed zelf, onaangetast. Zo moeten de populaire plaatsen als Kuta en Sanur er ooit hebben uitgezien. De route klimt en daalt, passeert vissersdorpen zonder enige vorm van toerisme en steekt riviertjes over die door de vrouwen uit de buurt als wasmachine worden gebruikt en door de kinderen als subtropisch zwemparadijs. Geen idee hoe lang het hier nog zo blijft. Nieuwe wegen, hoe smal ook, worden niet zomaar aangelegd. Maar voor dit moment: een paradijsje.

Amed, oost-balieBali, bord Amed Bali, boeren in het rijstveld

Toscane van Oostenrijk

Dit is nou precies waar ik van hou. Een streek die je compleet weet te verrassen. Dagenlang rijd ik met een grote glimlach op het gezicht door het zuiden van de Oostenrijkse provincie Steiermark. Het gebiedje was jarenlang het verdomhoekje van het land. Weggestopt tegen het IJzeren Gordijn (lees: Slovenië). Het nadeel van toen is het voordeel van nu. De moderne tijd is deels aan Süd-Steiermark voorbijgegaan, waardoor het één grote schatkamer van regionale producten is. Van Kürbiskernöl (olie uit pompoenpitten) tot het Salmtaler Hühn (een kip die wel een leven heeft gehad), en van Zotter Chocolade (eco) tot de allerbeste Riesling die door veelal jonge wijnboeren wordt gemaakt. En nog iets: in de kleine dorpen tussen de golvende wijngaarden gaat het leven net een versnelling lager dan bij ons. Hip Wenen heeft de streek inmiddels ontdekt. Wie volgt?

www.suedweststeiermark.at / www.suedsteiermark.com

 

2_ Op de Vespa door de wijnvelden, achterom kijken14_ Steierische tapas11_ Aan de Suedsteierische Weinstrasse

 

 

 

Blogger

Zo, dus nu ben ik blogger. Niet te lang nadenken over het eerste bericht. Gewoon maar beginnen. Een gouden tip: Costa Vicentina. De geheime kust van Portugal. Gelegen in het wilde westen van de Algarve. Droomstranden, weinig mensen en spectaculaire golven voor surfers.

Costa Vicentina, rode rotsen.